Skoči na glavno vsebino

 

Ponedeljek, 6. 3. 2023 Naš prvi dan je minil ob aktivnem spoznavanju kraške pokrajine. Po odličnem kosilu smo se odpravili po učni poti od Kotla do Tkalca jame. Spoznali smo kraške pojave, se sprehodili po velikem naravnem mostu, sledil je adrenalinski spust v ponorno jamo. Preostanek popoldneva smo preživeli na igrišču. Večer smo zaključili z nočnim pohodom in opazovanjem zvezd.

Torek, 7. 3. 2023 Kljub polni luni smo se ponoči dobro naspali. Po jutranji telovadbi in zajtrku smo se odpravili na pustolovščino. Ena skupina se je s kolesi odpeljala do Cerkniškega jezera. Ogledali smo si jamo Karlovico, kjer ponikne reka Stržen in poslušali legendo o nastanku jezera. Druga skupina se je odpravila na pohod do Zelških jam. V Zmajevi jami smo slišali legendo o tem, kako je poginil postojnski zmaj. Prelevili smo se v jamarje in z naglavnimi lučkami raziskovali rove. Po kosilu smo postali stezosledci. V bližnjem gozdu smo nastavili vabo in kamero divjim živalim. Nato smo se učili o bogastvu gozda in spoznavali rastlinske predstavnike. Po večerji pa smo se zabavali ob različnih družabnih igrah.

Sreda, 8. 3. 2023 Zbudili smo se v sončno jutro, ki smo ga tudi danes začeli z jutranjo telovadbo in okusnim zajtrkom. Danes sta se skupini zamenjali. Dopoldan smo eni preživeli na kolesu, peljali smo se do Cerkniškega jezera, drugi pa smo postali jamarji in obiskali Zelške jame. Po kosilu smo si izdelali bivake iz naravnih materialov in se preizkusili v lokostrelstvu. Nato smo se zabavali ob športnih igrah. Za večerjo smo imeli okusen carski praženec. Nato pa smo ob soju reflektorjev spoznavali različne skupinske izzive.

Zbudili smo se v deževno jutro, vendar smo z dobro voljo hitro pregnali oblake. Ena skupina je dan začela adrenalinsko s spustom po vrvi, drugi pa so eksperimentirali, nato smo se še zamenjali. Po kosilu smo zamesili testo za buhteljne, jih napolnili s čokolado in marmelado ter spekli. Potem so se s kanuji preizkusili v veslanju po reki Rak. Odlično smo se zabavali. Potem pa smo spet jedli :) Zvečer smo se zbrali ob tabornem ognju, si pripovedovali zgodbe, peli ob zvokih kitare in pekli slastne hrenovke.

Danes smo imeli posebno budnico, prebudili so nas zvoki glasbe. Po zajtrku smo pospravili sobe in napakirali stvari v kovčke. Ker smo v prejšnjih dneh dobro spoznali okolico doma smo se danes odlično odrezali v orientaciji. Sprehodili smo se tudi do krmišča, kjer smo živalim dali hrano in vzeli kamero, ter pogledali kaj je v prejšnjih dneh posnela. Videli smo veliko živali - lisico, jazbeca, kuno in različne ptice. Imeli smo se odlično. Naučili smo se veliko o kraškem svetu, živalih in rastlinah v okolici, se preizkusili v različnih športnih aktivnostih in še kaj. Učitelji v domu so nas zelo pohvalili. Hitro smo pojedli kosilo in nestrpno pričakovali avtobus, da nas odpelje domov, ker smo vas že res pogrešali.

Dostopnost