Skoči na glavno vsebino

Učenci, ki obiskujemo IP poskusi v kemiji in ID fotografski krožek ter male sive celice, smo se 25. 3. 2017 odpravili na poučno in nagradno ekskurzijo v Idrijo in Ljubljano.

Najprej smo si v Idriji ogledali topilnico živega srebra. Vodič nam je opisal njegove lastnosti, uporabnost, odkritje in še mnogo zanimivih stvari. Nato smo odšli v prostore, kjer so še do nedavnega razvrščali, drobili in nato talili cinabaritno rudo, iz katere se v peči ločita živo srebro in ruda, ki le-tega ne vsebuje. Po zelo zanimivi uri in pol smo se odpravili v Antonijev rov.

   

Ogledali smo si predstavitveni video o življenju rudarjev in njihovem delu. Za tem smo oblekli površnike in si nadeli čelade. Voščili smo si »srečno« – to je rudarski pozdrav in se odpravili v podzemlje. Po rudniku so bile postavljene lutke in pripomočki, ki so prikazovali rudarje pri delu. Po «neskončnih« stopnicah, kot smo jih poimenovali, smo prišli do kapelice, v kateri so rudarji pred delom zmolili svojo molitev, da se jim ne bi kaj pripetilo. Spoznali smo, da je bilo delo idrijskih rudarjev res težko in zdravju škodljivo, zato je prav, da je rudnik danes samo še muzej.

V pričakovanju obilice zabave smo se z avtobusom odpravili v Ljubljano, v Muzej iluzij. Tudi tam so nas toplo sprejeli in nam dejali, da se naj čim bolj zabavamo. Najbolj smo uživali v napravi, imenovani vorteks, kjer je vrteča se cev speljana okoli mostu, ko pa hodiš skozenj, se ti zdi, da se vrtiš. Ob ogledu različni iluzij smo podvomili v naše možgane, ker se jih da tako hitro zmesti.

                                                                       Žak Artelj in Jon Kanjir

Dostopnost