Skoči na glavno vsebino

KUHNA PA TO – TEKMOVANJE SKOZI KULINARIČNO DEDIŠČINO

 

V torek, 3. 3. 2015, smo se svečano, kot še nikoli,  podali na letošnjo pot raziskovanja lastne kulinarične dediščine, jedi, katerih osnova je lokalna hrana. Dogodek, v restavraciji Pavus, grad Tabor Laško, so počastili visoki gostje, ki jim je mar za zdravje in izobrazbo mladostnikov, za razvoj panog lokalne hrane, koriščenje le-te v jedeh, ki so našim prednikom predstavljale način življenja ali odsevale kulturo bivanja posameznih skupin naše dežele.

kuhna

Mladi kuharji so dodobra »zavihali rokave« pri raziskovalnem delu, angažirali so svoje prednike, poiskali zaprašene recepte in jih z malce lastne domišljije predstavili strokovni komisiji, ki so jo sestavljali: Janez Bratovž, Marko Pavčnik, Sebastijan Weber – etnolog, Štefi Videčnik – predstavnica MKGP in ostali prisotni javnosti, ki je temeljila na obisku partnerjev projekta, predstavnikov medijev in strokovnjakov s kulinaričnega področja.

S svojimi jedmi so komisijo navdušili kuharji skupine L’ibenski flosarji z OŠ Ljubno ob Savinji, drugo mesto je dosegla skupina Rečiški kuharji, OŠ Rečica ob Savinji, tretje mesto pa skupina Mozirski kuharji, OŠ Mozirje. 

Dostopnost