Skoči na glavno vsebino

 

V letošnjem letu smo se s četrtošolci odpravili v glavno mesto Ljubljana. Najprej smo se napotili v Slovenski šolski muzej, kjer smo prisostvovali učni urni naših dedkov in babic z naslovom LEPOPISJE. Nato nas je kustus popeljal po muzeju, ker smo si ogledali stalno razstavo Razvoj šolstva.
Ob 12.00 uri nas je na Ljubljanici pričakala lepa lesena barka, s katero smo se peljali po reki. Ljubljanica je slovenska reka, ki teče po južnem delu Ljubljanske kotline. Teče skozi mesto Ljubljana in se izliva v reko Savo. Globoka je od dva do štiri metre. Skozi desetletja je postala čistejša.
Izlet z barko je trajal eno uro. Z ladjo smo se zapeljali proti toku. Pogled se nam je odprl na novo urejena nabrežja, do Špice, kjer se odcepi Gruberjev prekop. Pri Livadi in veslaškem klubu se je barka obrnila nazaj v smer toka reke. Videli smo Ljubljanski grad, Prule, staro mestno jedro, Čevljarski most, Frančiškansko cerkev in Tromostovje ter Plečnikovo tržnico. Še posebej zanimiv je bil pogled na baročne hiše ter množico mostov, kot na primer Šentjakobski, Prulski, Mesarski, Žitni ter posebno zanimiv z vodne perspektive, Zmajski most.
Na levem in desnem bregu Ljubljanice smo opazovali rastlinstvo in živalstvo Ljubljanskega barja. Na obrežju smo zagledali zanimivo žival – nutrijo. Nutrija je velik rastlinojedi glodavec. Po videzu spominja na veliko podgano. Nutrije imajo grobo dlako temno rjave barve s svetlim predelom okrog smrčka. Najlaže jih je prepoznati po plavalni kožici na zadnjih nogah.
Kljub mrzlemu in turobnemu vremenu, smo spoznali veliko zanimivega o našem glavnem mestu Ljubljana.

Dostopnost