Skoči na glavno vsebino

Pravila o rabi spletnih piškotkov



Kaj so spletni piškotki?
Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se prenesejo na vašo opremo (osebni računalnik, prenosni računalnikali ali mobilno napravo), medtem ko obiščete spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku, bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Piškotek običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek,
  • življenjsko dobo piškotka,
  • vrednost – naključno generirano število


Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen.  

Smernice informacijskega pooblaščenca glede uporabe piškotkov: Smernice 

Poznamo različne vrste piškotkov

#1 Nujno potrebni piškotki
Ti piškotki so ključnega pomena, ki omogočajo premikanje po spletni strani in uporabo funkcij spletne strani ali za nudenje storitev, ki ste jih zahtevali. Za uporabo teh piškotkov ne potrebujemo vašega dovoljenja.

#2 Funkcionalni piškotki
Ti piškotki omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbire (kot so vaše uporabniško ime, jezik ali regija, v kateri se nahajate) in vam nudi izboljšane in bolj osebne funkcije. Npr., stran vam lahko nudi lokalne vremenske napovedi ali prometne novice z uporabo piškotka, da shrani informacije o regiji, v kateri se trenutno nahajate, si zapomni vaše spremembe velikosti besedila, pisave in ostalih delov spletne strani, ki so prilagodljive, in vam nudijo zahtevane storitve, kot so ogled videa ali komentar na blogu. Informacije, ki jih zberejo ti piškotki, so lahko anonimizirane in ti piškotki ne morejo slediti vaši aktivnosti v brskalniku na drugih spletnih straneh.

#3 Izvedbeni piškotki
Ti piškotki zbirajo informacije o tem, kako uporabljate spletno stran. Npr., katere strani obiskujete najpogosteje, ter če prejmete od njih sporočilo o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki vas identificirajo. Vse informacije, ki jih zberejo ti piškotki, so združene in zato anonimne. Te informacije se uporabljajo le za izboljšanje delovanja spletne strani.

#4 Ciljni piškotki ali oglaševalni piškotki tretjih oseb:
Ti piškotki se uporabljajo za dostavo oglasov, ki so bolj pomembni za vas in vaše interese. Uporabljajo se tudi za omejevanje števila prikazov posameznega oglasa kot tudi za pomoč pri merjenju učinkovitosti oglaševalske kampanje. Običajno jih namestijo oglaševalske mreže z dovoljenjem upravljavca spletne strani. Zapomnijo si, da ste obiskal spletno stran in ta informacija je posredovana ostalim organizacijam, kot so oglaševalci. Ciljni ali oglaševalni piškotki so lahko pogosto povezani s funkcionalnostjo spletne strani, ki jo omogoča druga organizacija. Za več informacij o oglaševalskih piškotkih in zasebnosti na spletu si oglejte vodnik, ki ga je ustvarila panoga za oglaševanje na internetu in je na voljo na strani www.youronlinechoices.com. 

Katere piškotne shranjuje naša spletna stran? 

Ime piškotka Namen Trajanje Podjetje
GAPS Prikaz Google zemljevida Do zaprtja brskalnika Google Maps
SNID Prikaz Google zemljevida Do zaprtja brskalnika Google Maps
NID Prikaz Google zemljevida 6 mesecev Google Maps
khcookie Prikaz Google zemljevida Do zaprtja brskalnika Google Maps
PREF Prikaz Google zemljevida 2 leti Google Maps
cc_necessary Sejni piškotek, ki je potreben za delovanje spletne strani 1 leto OŠ Mozirje


Nadzor piškotkov
Za uporabo piškotkov se odločate sami. Če izklopite piškotke, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov, spletni brskalnik še vedno pridobiva nekatere informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani. 

Kako izklopite piškotke v vašem brskalniku?
Za vas smo pripravili uporabne povezave, kjer najdete nastavitve dovoljenja piškotkov za posamezni brskalnik: 

Dostopnost