Skoči na glavno vsebino

Dan slovenske hrane bomo letos na Osnovni šoli Mozirje obeležili v petek, 18. novembra 2022. Kot njegov osrednji dogodek se vsakoletno izvaja Tradicionalni slovenski zajtrk, ki letos poteka pod sloganom Zajtrk z mlekom – super dan!

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. V preteklosti so bili obroki sestavljeni pretežno iz osnovnih živil (kruh, maslo, med, mleko in jabolko). V današnjem času pa trendi prehranjevanja žal kažejo na vse večje poseganje po že predelanih živilih. Namen dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno pridelano hrano, vključevanje osnovnih živil v obroke, spodbujanje zdravega načina prehranjevanja ter medsebojnega prenosa znanja. Rdeča nit je uživanje mleka in priporočenih osnovnih mlečnih izdelkov (navadni jogurt, skuta, smetana, maslo  ipd.).

Ob tej priložnosti bomo izvedli tudi kratko prireditev, na kateri bodo učenci plesali in peli na pesem Ansambla Lojzeta Slaka – Čebelar. Obiskali nas bodo tudi člani Čebelarske družine Janeza Goličnika Mozirje ter nam zaupali kakšno skrivnost o življenju čebelje družine.

Blaž Podrižnik, vodja šolske prehrane

 

Dostopnost