Skoči na glavno vsebino

 NA NAŠI ŠOLI SO SE POJAVILI PRVI PRIMERI MONONUKLEOZE.

PROSIMO BODITE POZORNI NA SIMPTOME. BOLEZEN JE NALEZLJIVA, ZATO V PRIMERU SUMA NA TO BOLEZEN PRIMERNO UKREPAJTE.

 Prepoznajte mononukleozo

 Marsikateri otroci in odrasli imajo tipične simptome prehlada, vendar zdravniki pozneje ugotovijo, da je to mononukleoza. Preberite si, kateri so značilni znaki te bolezni in kako pospešiti zdravljenje. 

Ker naj bi se bolezen, infekcijska mononukleoza, prenašala s slino, ji pravijo tudi bolezen poljuba. Povzroča jo virus, s katerim se lahko okuži tako otrok kot odrasla oseba.

 

 

 Simptomi

 Simptomi mononukleoze se pojavijo od štiri do šest tednov po tem, ko ste bili v stiku z okuženo osebo. Zbolijo lahko predvsem tisti, ki imajo oslabljen obrambni sistem.

 Prvi znaki so: vročina, vnetje žrela, otekanje limfnih žlez in utrujenost, ki lahko traja več dni. Vročina lahko naraste do 39,5 stopinje C, najvišja pa je popoldne in zvečer. Vnetje žrela je na prvi pogled podobno streptokokni angini, redko se pojavijo tudi izpuščaj, oteklina vek in zlatenica. Bolezenska znamenja dosežejo vrhunec od 30 do 50 dni po okužbi.

 Mnogi, predvsem otroci, imajo lahko blage simptome mononukleoze, ki so zelo podobni prehladu, prave pa razvijejo mladostniki in mlajši odrasli. Bolezen lahko traja od enega do več tednov.

 Prava kombinacija simptomov lahko nakazuje infekcijsko mononukleozo, za potrditev so potrebne laboratorijske preiskave. Pri večini bolnikov zaznajo povečano število levkocitov.

 Poleg naštetih bolezenskih znakov so za mononukleozo značilni še: pomanjkanje apetita in posledično izguba kilogramov, povečane bezgavke in vranica, vnetje jetrnih celic, propad rdečih krvničk. Redko lahko pride do zmanjšanja števila krvnih ploščic, pretrganja vranice, zapore zgornjih dihalnih poti, vnetja osrčnika in pljučnice.

 Prvi simptomi mononukleoze so: povišana telesna temperatura, vnetje žrela, utrujenost …

 Zdravljenje

 Poglavitnega pomena je, da se bolniku olajšajo vsi ti simptomi bolezni. Zdravnik ponavadi svetuje veliko počitka, uživanje večje količine tekočine. Priporočajo tudi grgranje slane vode, lizanje protibolečinskih pastil za grlo. Bolečine in vročino lahko bolnik premaga s paracetamolom in nesteroidnimi protivnetnimi zdravili. Ker je bolezen predvsem na začetku podobna streptokokni angini, mnogim bolnikom predpisujejo antibiotik (ki pa za okrevanje ni potreben), ključnega pomena je resnično ležanje v postelji. Če je povečana vranica, se odsvetuje kakršen koli napor, dokler ne postane normalne velikosti.

 HVALA ZA SODELOVANJE,

kolektiv OŠ Mozirje.

Dostopnost