Skoči na glavno vsebino

V sredo, 17.9.2014, je bilo končno napovedano sončno vreme in z devetošolci smo se lahko odpravili na zanimivo in poučno pot v Posočje. Zjutraj smo se izpred športne dvorane odpeljali proti Idriji in nato proti Kobaridu, kjer je bil naš cilj, Muzej prve svetovne vojne. Slike, makete, zastave, uniforme, orožje in orodje iz prve svetovne vojne smo si lahko ogledali v živo. Pa da ne pozabimo – tudi v improvizirano kaverno smo lahko šli pogledat, kako so takratni vojaki preživljali kratke urice med premori, ko sovražnik ni streljal na njih.
Obiskali smo tudi kostnico nad Kobaridom, kjer je pokopanih več kot 7000 posmrtnih ostankov takratnih italijanskih vojakov.
Pot smo nadaljevali proti trdnjavi Kluže, nato pa po dolini Trente prispeli k izviru Soče.
Malo smo se osvežili, pretegnili zaspane noge, nato pa – Vršič. Ojoj, kakšni ovinki, ampak naš šofer avtobusa jih je spretno obvladal in prispeli smo na vrh. Kakšen čudovit dan, sonček, jasno nebo, svež zrak, tišina – no le-to smo mi prekinili. Tukaj smo se malo “pofotkali”, nato pa krenili proti domu. Po poti iz Vršiča smo videli v skalovju še Prisojnikovo okno ter Rusko kapelico, ki so jo postavili v spomin ruskim ujetnikom, ki jih je med 1. svet. vojno zasul plaz, ko so gradili cesto na Vršič.

Vodja naravoslovnega dneva

Zlatka Jeseničnik

20140917 132609

 

20140917 163019

20140917 130442

Dostopnost