Skoči na glavno vsebino

V sredo, 25. septembra, je devetošolce obiskal Luka Plavčak iz Zavoda Vozim. S seboj je nameraval pripeljati tudi spremljevalnega psa, pa je žal zbolel. Luka so v šolo pripeljale predstavnice Društva prijateljev mladine Mozirje, spremljal pa ga je tudi osebni asistent, ki mu pomaga pri osnovnih življenjskih opravilih in ga vozi.

Luka je pripovedoval o svojem življenju, ki ga je alkohol spremenil iz mladega uspešnega in perspektivnega športnika v invalida tetraplegika. To pomeni, da ima poškodovane vse štiri okončine in ne more upravljati telesa od prsi navzdol. Povedal je tudi, kateri življenjski dogodki so ga pripeljali do pogostejšega uživanja alkohola in kako je nesrečni skok v preplitko vodo spremenil njegovo življenje in sesul življenjske načrte.

Pa vendar Luka živi polno življenje in skupaj z zavodom pričuje mladim svojo zgodbo, ki dokazuje, da zmore človek živet tudi po zelo hudih preizkušnjah, če sprejme pomoč in se poveže z ljudmi. Luka pravi: Življenja ni konec, le cilji se spremenijo.

Janja Irman Kolar

Dostopnost