Do zdaj smo tretji petek v novembru obeleževali dan slovenske hrane, ob katerem je po vsej Sloveniji potekal tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Po sklepu Vlade pa bomo po novem vsak tretji teden v novembru obeleževali Teden slovenske hrane.
Prvo uradno obeleževanje tedna slovenske hrane bo letos od 11. do 17. novembra, z glavno prireditvijo Tradicionalni slovenski zajtrk v petek, 15. novembra.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je na pobudo dvanajstih stanovskih organizacij, vključno s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), Zadružno zvezo Slovenije (ZZS), Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS), Sindikatom kmetov Slovenije (SKS), Zvezo kmetic Slovenije (ZKS), Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM), Ekoci – eko civilne iniciative Slovenije, Združenjem za trajnostno prihodnost, Zvezo sadjarskih društev Slovenije, Gibanjem Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen, Gibanjem Rajski vrt ter Konzorcijem evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov, predlagalo Vladi ustanovitev Tedna slovenske hrane.
Vlada je konec decembra sprejela sklep o razglasitvi Tedna slovenske hrane, ki ga bomo na območju Slovenije obeleževali vsak tretji teden novembra. Namen tega tedna je spodbuditi večje naročanje, nakup in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane, promovirati tradicionalne slovenske jedi ter spodbujati zdrav življenjski slog. Ozaveščanje v okviru Tedna slovenske hrane bo usmerjeno na javne ustanove, gostinske obrate, gospodinjstva in širšo javnost. Teden slovenske hrane bo prispeval k boljšemu sodelovanju vseh, ki so vključeni v verigo preskrbe s hrano in k boljši promociji slovenske hrane ter večjemu spoštovanju hrane in naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo.